skip to Main Content

Het Strijkersensemble Pieters

Dit ensemble groeide uit de violisten van de kunstacademie Dilsen-Stokkem, oud-leerlingen en amateurstrijkers uit de wijdere omgeving. Naargelang de gelegenheid varieert het van een 10 tot 30-tal musici. Het is de bedoeling om gezellig musicerend, kwalitatief bij te dragen in de lokale culturele wereld. Dit zowel als een zelfstandig ensemble, als (geregeld) samen met koren, harmonies/fanfares, culturele organisaties, of op de zondagochtend, uitgenodigd door gastvrije parochies.

Ook Cd-opnames dienden zich aan. In 1999 speelde het mee op Miels Cools’ Cd “Niet bang zijn”. Het Hasseltse A Capella-koor vroeg het ensemble bij de opname van hun jubileum-CD: “Celebration”.
In 2001 nodigde het ‘Percussie-ensemble Concordia’ uit Obbicht (Nederland) de strijkers uit om samen deel te nemen aan het Internationale Muziekconcours te Kerkrade (Nederland) en behaalden ze een 1ste prijs. In 2003 begeleidde het ensemble als theaterorkest de operette Seppl’ van Emiel Hullebroeck en Lambert Lambrechts, voor CC Ter Kommen te Hoeselt. Van 2003 tot 2014 versterkte het (half-) jaarlijks het operettegezelschap “De Zodemannen” in St. Truiden. In 2010 mocht het een grootse Weense Avond verzorgen in het CC Ter Kommen (Hoeselt). Van 2008 tot 2013 concerteerde het ook jaarlijks voor de restauratie van de windmolen te Elen. Vanaf 2003 vraagt het Theatergezelschap Casino (Tongeren) geregeld om versterking bij hun eindejaars operetteproducties. En vanaf 2005 staat het ensemble bijna jaarlijks geprogrammeerd voor de Concordia-concerten te Bilzen. Vanaf 2010 is het 2-jaarlijks te gast in het CC Adelberg (Lommel) voor de ‘Pop meet Classics’-concerten ism het koor Locomotief.

In 2008 en 2010 stond het op affiche in de concertmis-reeks van de prachtige St. Pietersabdij te Gent. In 2011 mochten ze bijschuiven in het internationaal befaamde ‘Sebastian Strings Kamerorkest’ voor het openingsconcert van het festival van Vlaanderen te Tongeren.
Dankzij dit ensemble komen ook geregeld concertmissen van Mozart, Haydn, Bruckner,… in onze regio en over de landsgrenzen tot klinken. Zo, naast vele andere locaties, in de Basilika Steinfeld (2015 Duitsland) met de Missa Brevis KV 259 van W.A. Mozart en in Vlaanderen met het Requiem van W.A. Mozart (2016). Deze 2 laatsten telkens met het ‘Van Eyck-ensemble’ uit Maaseik.
Er werd gevedeld in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk (o.a. de kathedralen van Reims en Amiens) en Duitsland (o.a. de Akense dom en het Rathaus, de dekenale kerken van Traben-Trarbach en Kröv bij Trier, de Basilika Steinfeld).

Michel Pieters, vioolleraar aan de kunstacademie te Dilsen-Stokkem mag met het stokje zwaaien.

Back To Top