skip to Main Content

Biografie

Michel Pieters studeerde als violist af aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel (België) en het Brabant’s Conservatorium te Tilburg (Nederland). Zijn muzikaal leven ontwikkelde zich verder in kamermuziekgroepen en symfonische orkesten in België, Nederland, en Taiwan. Hij trad o.a. gedurende verscheidene jaren op met de Franse chansonnier William Sheller, concerteerde met Caito Marcondes (Sao Paolo, Brazilië) o.a. voor Europalia Brasil, nam deel als violist en/of arrangeur aan theater- en filmproducties en werkte met zijn eigen jazzgroepen.
Michel Pieters concerteerde over een groot deel van Europa, in Canada,Taiwan and China.

Als componist/arrangeur werkte hij voor het New Arts Management (Taiwan), het Taiwan String Quartet, Vlaams kleinkunstenaar Miel Cools, e.a. . Zijn muziek werd vertolkt in verscheidene Europese landen, o.a. in het Vatikaan en in Rusland (het Conservatorium van Moskou), daarnaast in het Verre Oosten, de U.S.A., en Costa Rica. Na verscheidene jaren viool te hebben gedoceerd aan de “Chinese Culture University” en het Kuang-Jen High School Music Department (Taiwan), keerde hij terug naar België. Tegenwoordig geeft hij vioolles aan de Stedelijke Academie te Dilsen-Stokkem en werkt freelance als musicus. Hij is tweevoudig laureaat van de ITEA Music Awards (USA).

Als docent viool aan de muziekacademie van Dilsen-Stokkem ontplooide zich een voorheen onbestaande, zeer actieve scène voor amateurstrijkers. Dit leidde intussen naar al bijna 700 buitenschoolse concerten, ook in de omliggende landen, theaterwerk, cd-opnames enz. enz.. Lees hierover meer op: http://www.academiedilsenstokkem.net/nabeschouwingen.html

Daarnaast brachten heel wat van zijn oud-leerlingen het tot professioneel violist/musicus.

In 2014 selecteerden de Deutsche Archive und Forschungsinstitute enkele van zijn composities als representatief voor de vioolmuziek van de 20ste eeuw. Onder zijn leiding aan de Stedelijke Academie ontplooide zich een voorheen onbestaande zeer actieve scene voor amateurstrijkers. Met voor gevolg: concerten in Vlaanderen, Nederland en Duitsland, theaterwerk en cd-opnames. Hierover meer op link van de academie van de Sted. Acad. Dilsen bij de rubriek “Nabeschouwingen. Michel Pieters behaalde ook een licentie in de biologie aan de Gentse universiteit (België).

Een selectie uit de geluidsopnames, waarin Michel Pieters als violist en/of als arrangeur een groot aandeel had. Haast alle CD-opnames werden/worden gedraaid op de Vlaamse (Klara) en Nederlandse radio’s:

 • William Sheller : Univers.
  Philips 830 671-2. Frankrijk. Chansons van W. Sheller, begeleid door een uitgebreid orkest.
 • The Taipei Flute Ensemble at the Tschaikovsky Hall Moscow.
  Philips Classics 438631-2 digital. Rusland. Muziek van Debussy, Mozart, Pan Huang-Long, Ravel, Tschaikovsky.
 • Miel Cools : “Niet bang zijn”.
  Eufoda 1316. België. Liederen van kleinkunstenaar/zanger Miel Cools met orkestbegeleiding.
 • Miel Cools: Morgen.
  Kalliope 5336. Nederland. Deze opname won enkele prijzen en werd geselecteerd door Pan American Airways als inflightmuziek voor de Noord-Atlantische vluchten.
 • Orkest Pieters: Pieters Perpetuum.
  Da capo 7124. Nederland. Jubileumopname n.a.v. het 50 jarige bestaan van het orkest.
 • Kris Vuylsteke: Net iets anders.
  Da capo 7450. Nederland. Klarinettist Kris Vuylsteke, begeleid door een strijkkwartet, piano, contrabas en percussie. Muziek van Camilleri, Hicketik, Matthys, Mozart, Prokofieff, Shaw, Van der Roost. Geluidsfragmenten hieruit en meer gegevens op www.netietsanders.be.
 • ‘k Ben nie goed, man! Net iets anders, vol.2.
  Da Capo 7516. Nederland. Klarinettist Kris Vuylsteke, o.a. begeleid door een strijkkwartet, piano, engelse hoorn, harp, contrabas en percussie. Muziek van Hermann, Dejonghe, De Boeck, Arnold, Matthys, Haanstra, Harvey, Willaert. Geluidsfragmenten hieruit en meer gegevens op www.netietsanders.be.
 • Frank Vantroyen: “Hey, ‘t Is Frank”.
  Beriato Kameleon Editions SSR 003.
  Bastuba- en cimbassospeler Frank Vantroyen omringd door een ritmesectie of een brassband.
  Finalist van de ITEA Music Awards 2006 (USA).
 • Michel Pieters: The one haired-frog.
  Voor strijkkwintet en ritmesectie. DaCapo7400.
  Muziek van M. Pieters, A. Sputh, G. Mulligan, G. Gershwin.
 • “Caito Marcondes” Festança.
  Home records, België 2012
  Composities van Caito Marcondes voor strijkkwartet, trombone & percussie.
 • Lisa Weiss: “Margaretha”, Sinti Music, Nederland, 2012.
  Voor het Europese initiatief (2012) ter herdenking van de zigeunerholocaust. In opdracht van de Stad Venlo & het Prins Bernard Cultuurfonds (Nl.).
Back To Top