skip to Main Content

Biografie

Michel Pieters studeerde olv. prof. K. Sebestyén als violist af aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel (België) en het Brabant’s Conservatorium te Tilburg (Nederland). Hij studeerde jazz olv. prof. G. Badolato (Berklee Jazzschool) en prof. J.D. Thomas (Berklee Jazzschool). Zijn muzikaal leven ontwikkelde zich verder in kamermuziekensembles en symfonische orkesten in België, Nederland en Taiwan. Gedurende verscheidene jaren trad hij op met chansonnier William Sheller (Parijs, Frankrijk), nam op voor Barbara (Parijs) en concerteerde met Caito Marcondes (Sao Paolo, Brazilië) in België en Nederland, o.a. voor Europalia Brasil. Als violist en/of arrangeur maakte hij deel uit van theater- en filmproducties. Daarnaast musiceerde hij met zijn eigen jazzgroepen. Thans leidt het het sextet ‘Cordes en bleu’.
Michel Pieters concerteerde over een groot deel van Europa, in Canada, Taiwan en China.

Als componist/arrangeur werkte hij o.a. voor New Arts Management (Taiwan), het Taiwan String Quartet, Vlaams kleinkunstenaar Miel Cools, de Organisation Maurice Béjart, The Baejjahn Dance Company e.a. . Zijn muziek werd vertolkt in verscheidene Europese landen, waaronder het Vaticaan en het Conservatorium te Moskou, daarnaast in het Verre Oosten, de U.S.A., en Costa Rica. Hij is tweevoudig laureaat van de ITEA Music Awards (USA, 2006). In 2014 selecteerden de Deutsche Archive und Forschungsinstitute enkele van zijn composities als representatief voor de vioolmuziek van de 20ste eeuw.

Als lesgever doceerde hij verscheidene jaren viool, zowel aan de “Chinese Culture University” als aan het Kuang-Jen High School Music Department (Taiwan) en leidde er tevens hun kamerorkesten. Sindsdien geeft hij vioolles aan de Stedelijke Academie te Dilsen-Stokkem (België), werkt freelance als musicus en leidt het sextet ‘Cordes en bleu’.

Onder zijn leiding ontplooide zich aan de muziekacademie van Dilsen-Stokkem een voorheen onbestaande, zeer actieve scène voor amateurstrijkers. Dit leidde intussen naar bijna 800 buitenschoolse concerten, ook in de omliggende landen, theaterwerk, cd-opnames enz. . Lees hierover meer op: http://www.academiedilsenstokkem.net/nabeschouwingen.html

Daarnaast brachten heel wat van zijn oud-leerlingen het tot professioneel violist/musicus.

Michel Pieters behaalde ook een licentie in de biologie aan de Gentse universiteit (België).

[/vc_row

Back To Top